torsdag 24 mars 2016

Skärtorsdagens fest

Vårt förhållande till mat är också en fråga om mode.
Det går trender i matkulturen,
och den påverkas av den tid vi lever i.


Men något som alltid känns aktuellt är bröd och vin.
Något att äta och något att dricka.
Två livsmedel som finns i de flesta kulturer,
och som ofta även har ett symbolvärde.


På skärtorsdagen åt Jesus sin sista måltid,
tillsammans med sina lärljungar.
En måltid som serverades för ca 2000 år sedan,
och som fortfarande påverkar oss idag.
Oavsett vilken religös uppfattning vi har.


Inom konsten har motivet avbildats genom århundradena.
Antoine Bouzonnet Stella tänkte sig scenen så här, på 1600-talet.
Alla liggandes till bords, på bänkar draperade med textil,
och en textil är uppspänd bakom huvudpersonen.


 En annan bild, av Pierre Paul Sevin, 
visar också en måltid på skärtorsdagen, nu år 1668.
Det är ett bankettbord för påven Clemens IX.
Anrättningarna är gjorda av socker och marsipan,
 men även vax och trä. De var inte nödvändigtvis tänka att äta.
Skådeanrättningar av det här slaget utfördes av sockerbagare,
ett yrke som då kunde vara starten på en konstnärlig bana.
Som små skulpturer är de formade och visar olika religösa händelser.

Under påsken idag stoppar vi också i oss figurer,
kycklingar, harar och ägg av marsipan.


Skärtorsdagen är den dag då påskkäringarna far till Blåkulla,
och den dag då barn går runt och önskar Glad påsk.
Som tack får de godis att kalasa på!







2 kommentarer:

  1. Vi "gick påskkärring" på påskafton, olika seder i olika delar av landet. I flera veckor innan var vi upptagna med att rita påskkort som delades ut vid dörren hos grannarna. Alla köpingens ungar gav sig också iväg hem till en av ortens företagsledare, där det bjöds på stora lass med godis.

    SvaraRadera
  2. Så Härligt det låter - vilka minnen! Och så kreativt och vilken planer inför aktiviteten.

    SvaraRadera