lördag 18 oktober 2014

Mat för Gudar

Det är vad gotländsk tryffel är.
Den kallas även Gotlands svarta guld.
Dagens kilopris är 8 000 SEK.


Bara för att det fortfarande är försäsong. 
10 000 SEK/kilo är snart gängse pris.
Smaken är lite nötaktig och syrlig.
Doften är mycket speciell och stark.


Utsidan av tryffeln är svart men inuti är den vackert marmorerad.
Tryffel växer ca 10 cm under marken.
Den lever i symbios med ädellövträd som ek och hassel.
Trots att den är en svamp ingår den inte i allemansrätten,
den tillhör alltid markägaren.

Förvara den i kylskåp i glasburk tillsammans med ris.
Bara för att den inte ska mögla, och riset kan sedan kokas.
Eller frys den, i högst sex månader.

Passa på och njut nu när säsongen är inne.
Det behövs inte mycket tryffel för att få gudaspis!



2 kommentarer:

  1. Det var mycket intressant att få veta om Tryffel...visste inte mycket om den svampen ;))
    Och herregud så dyr den var också !!
    Trevlig helg!
    Kram bia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ett högt pris är. Säkert därför man inte får plocka själv. Tur att man bara behöver en gnutta för att få smak. Fast i ärlighetens namn är det första gången jag köpt och bara för att ge min matlagningskunnige bror!

      Radera