tisdag 14 januari 2014

Kan textil vara ett immateriellt kulturarv?


Ja det är frågan och om du frågar mig svarar jag - Ja absolut!

Rättviksvante i tvåändsstickning
Ta till exempel tekniken tvåändsstickning. Där man alltid stickar med två trådar och kastar dem växelvis över stickan i vänster hand för att göra den nya maskan. Det tar lite längre tid. Flera jordfynd har gjorts och hittats så att vi vet att tekniken förekom på 1600-talet. Var det kanske rent av så man stickade då? Av någon anledning - vem vet varför - började stickning med en tråd och på det vis vi stickar idag att slå igenom. I början på 1900-talet var det "vanlig" stickning som gällde i textilslöjden. Från Dalarna berättas att de flickor som lärt sig sticka hemma, tvåändsstickning alltså, fick lära om när de kom till skolan.
Var det en tidsbesparing man ville åt? Det går fortare att sticka med en tråd. Men sådana plagg nöts snabbare. Nya behöver stickas oftare, så räknar man produktionstid mot kalendertid bör tvåändsstickning vinna före "vanlig" stickning.
Och mitt svar ovan syftar just till tekniken, den är ett immateriellt kulturarv till skillnad från vanten som verkligen är materiell. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar