torsdag 15 maj 2014

När naturen bjuder!

 Under gårdagens kvällspromenad bjöd naturen på mat.
Eller i alla fall ingredienserna - en del av dem.
Jag plockade kajpar, den vilda purjolöken.
Vanlig så här års på Gotland.


Här är den skördad med lök - inte önskvärt, men jorden var lätt efter regnet.
  Det är just nu du ska plocka kajp - så fort blomman utvecklas blir den träig.
Kajpen kan du frysa, som den är - om du inte använder den omgående.
Hackad med smör till aromsmör. Gott till strömming eller lamm.
Som soppa är den finfin. Jag har fått ett recept som är bra.
3 dl fint skurna kajpar
7,5 - 1 liter buljong
2 msk smör
2 dl grädde
2 äggulor
salt, peppar
 
Smält smör och fräs kajparna lätt.
Strö över mjölet och späd med buljongen.  
Om du vill ha en slät soppa vispar du den med mixer nu.
Vispa samman äggulor och grädde i soppskålen.
Häll över den varma soppan och vispa samtidigt. 
Smaklig måltid!





 











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar